Fokker Wim Vissers: “Nood leidt tot indrukwekkend ICSI-avontuur”

ICSI bij paarden is voor veel fokkers nog een grijs gebied. Zo wordt de ingreep vaak als pijnlijk en enorm duur gezien. Zo dacht fokker en paardenliefhebber in hart en nieren, Wim Vissers van Stoeterij Vissers er ook over. Voorheen was hij sceptisch over het inzetten van ICSI omdat hij zijn eigen fokmerries geen pijn wilde doen. Maar na een, op gebied van fokkerij, enorm slecht jaar ging de fokker zich er toch in verdiepen. Hij ontdekte de enorme voordelen en, voor hem enorm belangrijk, dat de behandelingen allesbehalve pijnlijk zijn.

Fokker in hart en nieren
De in 1959 geboren Wim Vissers houdt zich al ruim 40 jaar bezig met de paardensport en het fokken van springpaarden. Wat hem vooral onderscheidend maakt is dat hij grensoverschrijdend fokt. Het doel is om een écht goed sportpaard te fokken. Dat dit succesvol is blijkt uit het feit dat hij meerdere paarden heeft gefokt die succesvol boven de 1.40m springen en zelfs mee lopen op 1.60m niveau. Iets waar hij dan ook enorm trots op is. De doorgewinterde fokker was dan ook altijd van de oude stempel wat betreft fokken. Maar nadat bleek dat in 2019 geen enkele merrie dragend bleek te zijn wist hij dat er iets moest gebeuren om zijn jaar alsnog succesvol te maken, waardoor hij met ICSI in aanraking kwam.

 Wim Vissers met een van de zeven fokmerries die deel uitmaken van het in Gemert gesitueerde Stoeterij Vissers.

ICSI bleek niet eng
“Voorheen was ik altijd niet in de markt voor ICSI omdat ik ooit gehoord had dat het een hele nare ingreep is voor de merrie. Hierdoor besloot ik gewoon bij de kliniek in Utrecht (Faculteit Diergeneeskunde Utrecht red.) langs te gaan om te kijken hoe het eraan toe gaat en dat bleek reuze mee te vallen met de nare ingreep. De dierenartsen zijn al heel ver in hun technieken.”, vertelt Vissers. Na zijn bezoek aan de kliniek koos de fokker voor het winnen van eicellen van zijn twee beste merries: Affection (v.Argentinus) en Tres Bien (v.Carentino). Niet alleen zijn het merries met een zeer goede bloedlijn, óók op het gebied van sport en nakomelingen gooien deze dames hoge ogen. In combinatie met de twee hengsten die Vissers heeft uitgekozen zullen hier, als alles goed gaat, genetisch interessante veulens het eindresultaat zijn. De 2 hengsten die hij uitgekozen heeft zijn Chacco Blue en Carthago.

Goed management
Het hele ICSI-traject vraagt veel voorbereiding en management. Voorafgaand aan de eerste behandeling wordt er door een lokale dierenarts gekeken hoeveel eitjes de gekozen merrie tot haar beschikking heeft. Hoe meer er zijn, hoe groter de kans op slagen. Tijdens de ICSI-behandeling waarbij de embryo’s worden verwijderd gaat dierenarts met een zoals Vissers het noemt “kleine stofzuigertje” aan de achterkant van de merrie naar binnen. Dit gebeurt onder verdoving zodat de merrie hier zo min mogelijk last van ervaart. “De hele ingreep viel mij enorm mee aangezien ik altijd dacht dat het heel pijnlijk was voor de merrie. Je merkt wel dat ze even moeten bijkomen maar na 1 dag waren ze bij mij weer zo de oude. Wel raad ik aan om ICSI-behandelingen te doen als je merrie niet vol in het wedstrijdseizoen zit. Soms kunnen ze toch langer last hebben van de ingreep (als ze hengstig zijn bijv.) en dan is het zonde dat ze niet kunnen presteren. Hierdoor vind ik vooral voor oudere merries ICSI perfect.”, vult Vissers ons aan.

Top score
Bij Affection konden ze 27 eicellen van de eierstokken halen, bij Tres Bien 24. Vervolgens werden deze gecontroleerd op een eicelkern. Want alleen als die aanwezig is kun je verder. In totaal waren er 27 eicellen met zo’n kern. Deze werden vervolgens naar Italië opgestuurd. Daar worden ze met een zaadcel geïnjecteerd en kan het doorgroeien tot een embryo. Dit bleek ontzettend succesvol. Met 9 embryo’s van Affection en 4 van Tres Bien is er een top score behaald in 4 behandelingen in Utrecht.

Geen romantisch fokken meer
De toekomstige draagmerries moeten volgens de fokker met verstand worden gekozen. “Als je een embryo in een draagmoeder laat groeien maakt het in mijn ogen daadwerkelijk verschil of dit in een fit sportpaard is of Sjaantje uit de wei. Zo’n groeiend veulentje krijgt toch de kracht, de power en het bloed via de draagmoeder.” Om deze reden zijn dan óók de draagmoeders paarden die zich in de sport hebben bewezen. Dit jaar zullen de embryo’s bij de merries worden ingebracht waarbij drie maanden later zal worden bekeken of zij drachtig zijn van een merrie of een hengst. “De merries blijven bij mij en de hengsten zijn voor de verkoop. Met de prestatie bloedlijn die de toekomstige veulens hebben verwacht de fokker dat dit echt bijzondere paarden worden. Zulke paarden worden dan ook vaak al verkocht vóór ze geboren zijn. Tot nu toe zou ik het fokkers zeker aanraden. Ondanks dat het niet meer het ouderwets romantisch fokken is, is het is een bijzonder avontuur.”

Tips van Wim
Over een paarden maanden gaan wij terug naar Wim om te kijken hoe het er met zijn ICSI-avontuur voorstaat. Overweeg jij ook ICSI bij jouw fokkerij toe te passen? Dan heeft Wim Vissers nog drie onmisbare tips!

Tip 1
Over het algemeen ervaren de merries geen langdurig ongemakken aan de behandeling. Toch zou ik vooral kiezen een oudere merrie te kiezen die zich al bewezen heeft in sport en fokkerij. Zo weet je dat de sport en de nafok in ieder geval goed zit én heeft de merrie alle tijd om bij te komen.

Tip 2
De kosten zijn inderdaad wel erg prijzig ook met oog op de kans dat het misschien niet succesvol is. Doe het hierom met een bewezen merrie waarvan de kans het grootst is dat het veulen zichzelf meer dan terugverdient en doe het met geld dat je kunt missen. Zie het als een belegging van ongeveer €2.000,- per embryo als er veel eitjes zitten bij de merrie. Kan veel duurder uitpakken natuurlijk als het niet lukt.

Tip 3
Zorg dat je merrie zo min mogelijk stress ervaart tijdens de reis naar de kliniek. Dat is niet bevorderlijk in het ICSI-traject. Neem ze een paar keer mee op reis en zorg dat ze tijdens transport zo comfortabel mogelijk zijn.

Tip 4
De ideale draagmerrie is in mijn ogen tussen de 4 en de 11 jaar oud en heeft al een of twee veulens gehad. Laat door je dierenarts eerst een onderzoek doen zodat je weet hoe de conditie van de eierstokken en de baarmoeder is. Beoordeel ook of de merrie genoeg ruimte voor het veulen biedt in het middenstuk.

Bekijk de twee merries die Wim heeft ingezet in zijn ICSI-traject: