In de Media

Tijdlijn

 • ICSI bij paarden is voor veel fokkers nog een grijs gebied. Zo wordt de ingreep vaak als pijnlijk en enorm duur gezien. Zo dacht fokker en paardenliefhebber in hart en nieren, Wim Vissers van Stoeterij Vissers er ook over. Voorheen was hij sceptisch over het inzetten van ICSI omdat hij zijn eigen fokmerries geen pijn wilde doen. Maar na een, op gebied van fokkerij, enorm slecht jaar ging de fokker zich er toch in verdiepen. Hij ontdekte de enorme voordelen en, voor hem enorm belangrijk, dat de behandelingen allesbehalve pijnlijk zijn.

  Fokker in hart en nieren
  De in 1959 geboren Wim Vissers houdt zich al ruim 40 jaar bezig met de paardensport en het fokken van springpaarden. Wat hem vooral onderscheidend maakt is dat hij grensoverschrijdend fokt. Het doel is om een écht goed sportpaard te fokken. Dat dit succesvol is blijkt uit het feit dat hij meerdere paarden heeft gefokt die succesvol boven de 1.40m springen en zelfs mee lopen op 1.60m niveau. Iets waar hij dan ook enorm trots op is. De doorgewinterde fokker was dan ook altijd van de oude stempel wat betreft fokken. Maar nadat bleek dat in 2019 geen enkele merrie dragend bleek te zijn wist hij dat er iets moest gebeuren om zijn jaar alsnog succesvol te maken, waardoor hij met ICSI in aanraking kwam.

   Wim Vissers met een van de zeven fokmerries die deel uitmaken van het in Gemert gesitueerde Stoeterij Vissers.

  ICSI bleek niet eng
  “Voorheen was ik altijd niet in de markt voor ICSI omdat ik ooit gehoord had dat het een hele nare ingreep is voor de merrie. Hierdoor besloot ik gewoon bij de kliniek in Utrecht (Faculteit Diergeneeskunde Utrecht red.) langs te gaan om te kijken hoe het eraan toe gaat en dat bleek reuze mee te vallen met de nare ingreep. De dierenartsen zijn al heel ver in hun technieken.”, vertelt Vissers. Na zijn bezoek aan de kliniek koos de fokker voor het winnen van eicellen van zijn twee beste merries: Affection (v.Argentinus) en Tres Bien (v.Carentino). Niet alleen zijn het merries met een zeer goede bloedlijn, óók op het gebied van sport en nakomelingen gooien deze dames hoge ogen. In combinatie met de twee hengsten die Vissers heeft uitgekozen zullen hier, als alles goed gaat, genetisch interessante veulens het eindresultaat zijn. De 2 hengsten die hij uitgekozen heeft zijn Chacco Blue en Carthago.

  Goed management
  Het hele ICSI-traject vraagt veel voorbereiding en management. Voorafgaand aan de eerste behandeling wordt er door een lokale dierenarts gekeken hoeveel eitjes de gekozen merrie tot haar beschikking heeft. Hoe meer er zijn, hoe groter de kans op slagen. Tijdens de ICSI-behandeling waarbij de embryo’s worden verwijderd gaat dierenarts met een zoals Vissers het noemt “kleine stofzuigertje” aan de achterkant van de merrie naar binnen. Dit gebeurt onder verdoving zodat de merrie hier zo min mogelijk last van ervaart. “De hele ingreep viel mij enorm mee aangezien ik altijd dacht dat het heel pijnlijk was voor de merrie. Je merkt wel dat ze even moeten bijkomen maar na 1 dag waren ze bij mij weer zo de oude. Wel raad ik aan om ICSI-behandelingen te doen als je merrie niet vol in het wedstrijdseizoen zit. Soms kunnen ze toch langer last hebben van de ingreep (als ze hengstig zijn bijv.) en dan is het zonde dat ze niet kunnen presteren. Hierdoor vind ik vooral voor oudere merries ICSI perfect.”, vult Vissers ons aan.

  Top score
  Bij Affection konden ze 27 eicellen van de eierstokken halen, bij Tres Bien 24. Vervolgens werden deze gecontroleerd op een eicelkern. Want alleen als die aanwezig is kun je verder. In totaal waren er 27 eicellen met zo’n kern. Deze werden vervolgens naar Italië opgestuurd. Daar worden ze met een zaadcel geïnjecteerd en kan het doorgroeien tot een embryo. Dit bleek ontzettend succesvol. Met 9 embryo’s van Affection en 4 van Tres Bien is er een top score behaald in 4 behandelingen in Utrecht.

  Geen romantisch fokken meer
  De toekomstige draagmerries moeten volgens de fokker met verstand worden gekozen. “Als je een embryo in een draagmoeder laat groeien maakt het in mijn ogen daadwerkelijk verschil of dit in een fit sportpaard is of Sjaantje uit de wei. Zo’n groeiend veulentje krijgt toch de kracht, de power en het bloed via de draagmoeder.” Om deze reden zijn dan óók de draagmoeders paarden die zich in de sport hebben bewezen. Dit jaar zullen de embryo’s bij de merries worden ingebracht waarbij drie maanden later zal worden bekeken of zij drachtig zijn van een merrie of een hengst. “De merries blijven bij mij en de hengsten zijn voor de verkoop. Met de prestatie bloedlijn die de toekomstige veulens hebben verwacht de fokker dat dit echt bijzondere paarden worden. Zulke paarden worden dan ook vaak al verkocht vóór ze geboren zijn. Tot nu toe zou ik het fokkers zeker aanraden. Ondanks dat het niet meer het ouderwets romantisch fokken is, is het is een bijzonder avontuur.”

  Tips van Wim
  Over een paarden maanden gaan wij terug naar Wim om te kijken hoe het er met zijn ICSI-avontuur voorstaat. Overweeg jij ook ICSI bij jouw fokkerij toe te passen? Dan heeft Wim Vissers nog drie onmisbare tips!

  Tip 1
  Over het algemeen ervaren de merries geen langdurig ongemakken aan de behandeling. Toch zou ik vooral kiezen een oudere merrie te kiezen die zich al bewezen heeft in sport en fokkerij. Zo weet je dat de sport en de nafok in ieder geval goed zit én heeft de merrie alle tijd om bij te komen.

  Tip 2
  De kosten zijn inderdaad wel erg prijzig ook met oog op de kans dat het misschien niet succesvol is. Doe het hierom met een bewezen merrie waarvan de kans het grootst is dat het veulen zichzelf meer dan terugverdient en doe het met geld dat je kunt missen. Zie het als een belegging van ongeveer €2.000,- per embryo als er veel eitjes zitten bij de merrie. Kan veel duurder uitpakken natuurlijk als het niet lukt.

  Tip 3
  Zorg dat je merrie zo min mogelijk stress ervaart tijdens de reis naar de kliniek. Dat is niet bevorderlijk in het ICSI-traject. Neem ze een paar keer mee op reis en zorg dat ze tijdens transport zo comfortabel mogelijk zijn.

  Tip 4
  De ideale draagmerrie is in mijn ogen tussen de 4 en de 11 jaar oud en heeft al een of twee veulens gehad. Laat door je dierenarts eerst een onderzoek doen zodat je weet hoe de conditie van de eierstokken en de baarmoeder is. Beoordeel ook of de merrie genoeg ruimte voor het veulen biedt in het middenstuk.

  Bekijk de twee merries die Wim heeft ingezet in zijn ICSI-traject:

 • Het veulenseizoen is weer begonnen op Stoeterij Vissers. Het eerste veulen van het seizoen is het hengstveulen van Kannon Junior uit de merrie Kylana Blue (v. Zirocco Blue VDL x Carentino). Met nog een paar hele mooie veulens in het vizier wordt er uitgekeken naar de rest van de veulens voor het komende seizoen.

   
  Mooi bloed
  Voor komend veulenseizoen worden er, na de geboorte van de Kannon Junior, nog drie veulens verwacht met een zeer interessante afstamming.
  Dit zijn veulens van:

  – Chacfly uit de merrie Izafee (Berlin x Oberon Du Moulin)

  – Caspian uit de merrie Tylana (Carentino x Carolus I)

  – Findertanz uit de merrie Holly (Glock’s Johnson x Chronos)

  Stuk voor stuk veulens met een bijzondere bloedlijn. Bij interesse kunt u vrijblijvend contact opnemen.

 • Jewel(Kannan x Caretino x Leonid x Lantaan), een prachtige donkerbruine merrie gefokt door Stoeterij Vissers, heeft reeds het predicaat Prämienstute ontvangen bij het Hannoveraner Verband.

  De in 2014 geboren Kannan-dochter stamt af van de merrie Tres Bien. Eén van de sterke punten van Jewel haar stamboom is onder andere haar oma Gera VII (v. Leonid). Maar liefst twee van haar vier nakomelingen springen internationaal op 1.60-niveau. De in ’97 geboren Catwalk (v. Caretino) was op 1.60m niveau succesvol onder de Duitse ruiter Christian Ahlmann.

  Holsteiner stam 18B1 heeft niet voor niets een formidabele reputatie gekenmerkt door sterke moederlijnen. Cordelia, de grootmoeder van Tres Bien, gaf de door maar liefs vier goedgekeurde stamboeken en 1.50m springende hengst Quality (v. Quinar).

  Vader Kannan (v.Voltaire) bekleed in 2014 de nummer 1 positie van de WBFSH dekhengsten ranking in de discipline springen. Zijn pedigree is dan ook een aaneenschakeling van topverervers uit de Nederlandse fokkerij met Voltaire, Nimmerdor en Le Mexico.

 • Er zijn dit jaar weer een aantal prachtige veulens geboren op Stoeterij Vissers. Zij stammen af van Kannan, Ogano Sitte, Numero Uno en Negro. Er zijn nog twee veulens op komst van Hardrock Z en Cornet Obolensky.

  Nadim Sitte (Ogano Sitte x Caretino)

  Het hengstveulen Nadim Sitte is een van deze veulens. Zijn moeder is de elegante merrie Tylana. Moedersvader Caretino staat na een succesvolle internationale sportcarrière onder Ludger Beerbaum nu vooral bekend om zijn nakomelingen. Op de WBFSH-ranking van 2014 staat hij maar liefst op de 18e plaats van dekhengsten in de discipline springen. Enkele van zijn meest toonaangevende nakomelingen zijn Ballerina (Markus Merschformann), Casall la Silla (Rolf Göran Bengtsson) en opvallend genoeg de dressuurhengst Cheenook.

  Never Mind (Kannan x Caretino)

  De vader van merrieveulen Never Mind, uit de merrie Tres Bien, is het alom geprezen springkanon Kannan, die vele nakomelingen heeft die op internationaal niveau hoge ogen gooien. Voorbeelden hiervan zijn de Olympisch Kampioen en wereldbekerwinnaar Nino des Buissonnets, Grote Prijzen-winnaar Molly Malone en Wereldbekerwinnaar Quorida de Treho.

  Nylah (Negro x Johnson)

  Dochter van Holly is het elegante veulen Nylah. Zij komt uit de preferente vererver Negro, die er in 2017 zelfs vandoor ging met de KWPN-titel ‘Hengst van het jaar’. Van zijn nakomelingen staat bijna de helft als sportpaard geregistreerd, waarvan er inmiddels een aantal op het hoogste, internationale niveau meedraaien. Paradepaard is natuurlijk Valegro, die onder Charlotte Dujardin schitterende resultaten heeft neergezet en wordt gezien als een van de beste dressuurpaarden uit de geschiedenis.

  Nathan (Numero Uno x Canturo)

  De stoere zoon van A-Katinka is Nathan, een hengstveulen van de alom geprezen hengst Numero Uno, komt uit de Canturo-merrie A-Katinka. Canturo heeft een succesvolle sportcarrière achter de rug onder de Braziliaan Bernardo Alves. Zo kwamen zij in actie tijdens de Olympische Spelen van Athene 2004 en het WK in Aken 2006 en wonnen zij o.a. de Prijs van Europa op CHIO Aken en werden zij tweede in de Grote Prijs van CHIO Rotterdam. Canturo gaf al de nodige goedgekeurde zonen waaronder de in Nederland bekende Canturano en Crespo VDL of de in Holstein goed fokkende Canto.

 • Twee jonge sportpaarden van Stoeterij Vissers zijn in training gegaan bij Hengstenhouderij van Bommel. De 2,5 jarige Hovella (Quiran x Askari) en Kylana Blue (Zirocco Blue VDL x Caretino) worden op de stal van Claartje Ruis en Theo Alders handzaam gemaakt voor de Holsteiner merriekeuring, die dit jaar in juni zal plaatsvinden.

  Beide merries laten veel aanleg voor de sport zien. Hovella stamt af van de hengst Quiran, die op het moment in de sport wordt uitgebracht door de Zweedse amazone Ebba Johansson (1.35m-niveau) en de Duitse ruiter Maximilian Gräfe (1.40m-niveau). De merrie Kylana Blue stamt af van de alom bekende Zirocco Blue VDL. Onder Jur Vrieling heeft deze imponerende hengst al een fenomenale reeks prestaties neergezet. Deze merrie heeft haar talent dus zeker niet van een vreemde.

  Hou de website van Stoeterij Vissers goed in de gaten voor de resultaten van de presentatie!

  Quiran x Askari

 • In 2018 worden er weer een aantal Stoeterij Vissers-veulens verwacht. Dit jaar zijn in totaal zes merries drachtig.

  Negro
  De van Glock’s Johnson afstammende sportmerrie Holly is dit jaar drachtig van de prachtige zwarte stempelhengst Negro. Zelf stamt de elegante merrie af van een van de grootste dressuurpaarden op dit moment. Combineer dit met de genen van Negro en het kan bijna niet anders dan dat er dit jaar een topdressuurveulen wordt geboren in de stallen van van Stoeterij Vissers.

  Numero Uno
  Onze fokmerrie A-Katinka heeft in 2012 al de mooie Hatinka (v. Numero Uno) op de wereld gezet. Dit jaar is zij wederom drachtig van deze imponerende hengst. Zelf stamt A-Katinka af van Canturo, die zeer succesvol in de springsport uitkwam onder Bernando Alves. Zij kwamen o.a. in actie tijdens de Olympische Spelen van Athene in 2004 en het WK in Aken in 2006. Canturo heeft al meerdere goedgekeurde hengsten voortgebracht, zoals o.a. Canturano en Crespo VDL. Numero Uno is een van de meest toonaangevende hengsten in de fokkerij. Tot zijn nakomelingen behoort een ongekend aantal 1.60m Grand Prix-winnaars en ook een aantal Olympische paarden. Enkele voorbeelden zijn Van Gogh, Tamino en Tyson.

  Ogano Sitte
  Tylana zal in 2018 bevallen van een Ogano Sitte-veulen. Zij heeft al meerdere veulens op de wereld gezet bij Stoeterij Vissers. Fokmerrie Tylana stamt af van Caretino. Deze hengst staat naast zijn succesvolle internationale sportcarrière onder Ludger Beerbaum vooral bekend om zijn nakomelingen. Enkele van zijn topnakomelingen zijn Ballerina en Casall la Silla. Ogano Sitte bracht al veel internationale springpaarden voort. Zelf was hij ook succesvol in de sport en behaalde onder Dominique Hendrix veel successen op Grand Prix-niveau.

  Kannan
  Fokmerrie Tres Bien is aangepaard met de hengst Kannan. Zelf heeft ze ook een uitstekend pedigree. Een van de sterke punten van haar stamboom is onder andere haar moeder Gera VII (v. Leonid). Maar liefst twee van haar vier nakomelingen springen internationaal op 1.60-niveau. Zo was de in ’97 geboren Catwalk (v. Caretino) op 1.60m niveau succesvol onder Christian Ahlmann (GER). De hengst Kannan heeft eigenlijk geen verdere uitleg nodig, hij is een fenomeen in de springsport- en fokkerijwereld.

  Cornet Obolensky
  Affection verwacht dit jaar een veulen van de aantoon gevende Cornet Obolensky. Zij heeft al onder andere nakomelingen van Cartani, Special Memories, Ustinov, Comme Il Faut, Van Gogh, E Star, Kannan en afgelopen jaar eveneens een veulen van Cornet Obolensky. De fokmerrie zelf stamt af van de hengst Argentinus. Argentinus heeft al meer dan 30 goedgekeurde zonen. Enkele op hoog niveau presterende nakomelingen zijn Arko III (onder Nick Skelton) en Autogramm (onder Thomas Mühlbauer). Cornet Obolensky is een van de meest succesvolle hengsten in de historie. In totaal behaalden 21 van zijn oudste nakomelingen het hoogste niveau van de springsport. Hij is een fenomeen in de springsport.

  Hardrock Z
  De chique Izafee is pas vijf jaar maar toont bijzonder veel aanleg voor de sport. Dat kan ook niet anders met een vader als Berlin; een van de bekendste vaderdieren in de springsport. Zijn nakomeling Zerlin sprong onder Jos Lansink al naar de overwinning in de Grand Prix van Mechelen. Izafee verwacht haar eerste veulen van de hengst Hardrock Z. Hardrock komt voort uit de beste Zangersheide-lijn. Hij is een directe afstammeling van Hearbreaker. Zijn vader is de alom bekende Nimmerdor. Kortom: een lijn met vele internationale sportpaarden en vaderdieren van formaat.

  Mocht u interesse hebben in onze fokkerij, bel dan Wim Vissers: +31 (0)6 – 2925 8745

  Stoeterij Vissers verwacht dit jaar zes veulens.

 • In totaal zijn vier fokmerries, waarvan drie drachtig, één veulen en één jaarling van Stoeterij Vissers verkocht naar Stal Krol. Zij gaan de merries verder inzetten voor de fokkerij.

  Wij wensen hen veel succes met de merries Clarima (Clarimo x Concerto II), Pandora (Conorado x Roman), Areedom VDL (Chin Chin x Baloubet du Rouet) en Tiffany XIII (Lancer II x Cassini I).

  Tevens hebben zij het hengstveulen Massimo (Chaccato x Clarimo) en de jaarlingmerrie Luca Quasi (Quasimodo van de Molendreef x Coronado) overgenomen.

  Clarima

  Pandora

  Areedom VDL

  Tiffany XIII

 • Jambalya (Zirocco Blue VDL x Caretino x Carolus I x Cor de La Bryere), de reservekampioen van de Centrale Keuring dit jaar, is reeds verkocht naar de Duitse paardenman Stefan Ratajczak uit Leipzig. Ratajczak heeft zijn eigen sportstal; SR Sportpferde. Zij staan voor ‘kwaliteit en extravagantie’ en daar past deze kwalitatief hoogstaande vosmerrie perfect tussen.

  De pas driejarige merrie heeft een pedigree om u tegen te zeggen. Met een vader als Zirocco Blue VDL en moedersvader Caretino zit het met de springgenen wel pluis. Beide hengsten hebben op het hoogste niveau van de sport geacteerd, en staan tevens bekend om de goede vererving.

  Eerder dit jaar ontving Jambalya, die in mede-eigendom is met Stal Krol uit Handel, 80 punten voor zowel exterieur als springen, waarmee zij ster werd verklaard. Nu gaat zij een succesvolle fok- en spring carrière tegemoet bij haar nieuwe eigenaar Rajaczak in Leipzig.

 • Tijdens de Centrale Keuring van Noord-Brabant in De Mortel werd onze merrie Jambalya (Zirocco Blue x Caretino) reservekampioen! Hiermee is de merrie door naar de NMK.

  Eind vorig maand ontving Jambalya, die in mede-eigendom is met Stal Krol, al een top score: 80 punten voor zowel exterieur als springen! Hiermee werd ze ster verklaard. Wij kijken uit naar de nationale merriekeuring, waar wij met veel vertrouwen aan deel zullen nemen.

  Photocredit: Jacky van Tartwijk | De Paardenkrant

Laad meer..

Onze klanten